Nesten litt kjedelig....

07.02.2010
Artikkelbilde
Tore Håvardstun har innledet 2010 på en fremragende måte. Sist torsdag så ble det 2 dagsseire og flere venter den hardtarbeidende stallmannen til Ove Wassberg

Skal man være helt ærlig og det får man alltid igjen for å være, så er slik at man må kunne driste seg til å kunne si at underholdningsverdien har laber på Travparken sålangt dette året.

Man klarer sjelden å lure noen mer enn en gang er det noe som heter og har vi vært i forkant av noen av årets første kjøredager vært litt overentusiastiske i forhold til å beskrive egne løpsdager i starten av 2010, så er det vel med fasit i hånd vanskelig å være like entusiastisk i etterkant av årets 5 første løpsdager.

9 av 10 V5-spill har sålangt gitt en utbetaling på under 1000-lappen og selv om vi sålangt i år ikke har vært alene om å ikke levere et godt spillprodukt og god underholdning så er dette en utvikling vi ikke liker. La oss håpe at "fenomenet" er av forbigående art og at innmeldingsantallet øker og at forutsigbarheten i løpene minker utover nå. Det var noe bedre innmelding til løpsdagen 14.februar og står de fleste hestene inne i løpene, ja så kan det bli en spennende søndag med bortimot fulle felter og ikke på forhånd 100 % gitt hvem som vinner.

Vinteren har nok hatt sitt og si for hvorfor en del hester ikke har vært ute i løp på en stund, men selv om den globale oppvarmingen truer(ser jo ikke helt slik ut akkurat denne vinteren...) så blir det nok vinter også neste år, og det spørs om det å kjøre så mange løp og å arrangere så mange V5-spill er det rette f.eks i 2011. Løpsutskrivningen hadde også blitt lettere om man ikke skulle tatt hensyn til at 8 av 9 løp skal "kunne brukes" som V5-løp. Dog har denne terskelen blitt mye redusert denne vinteren.

Vi ser fremover mot lysere og bedre tider, men først et lite tilbakeblikk på løpsdagen 4.februar. Innledningsløpet bestod kun av 6 deltagere, de fikk "styrketrent" i 2 1/2-runde og fikk i hvert fall mest igjen for å ha tatt turen. Lengst hadde Uni Pia reist, og hva var vel da mer rettferdig enn at den Dale i Sunnfjord-eide og trente hoppen, stakk avgårde med 1.premien i løpet. Uryddeige men sterke Gileld fikk 2.plass og Storetvedt-duoen Temperanella og Haga Braute viste at den gamle myten om at det er så "farlig" å melde opp, den gjelder ikke lenger.

Over i V5 A-spillet så fikk endelig Iben H uttelling for sine fine form. Trav-veteranen Ivar Herre fra Voss står som registrert eier og trener, men både stalljenten og deleier Britt Emilie Bøe og ikke minst kusk Tore Håvardstun skal ha sin del av æren for fremgangene til Minpil-sønnen. Ervina holdt stand i det lengste, mens Løngspretten ikke helt forstår verdien av å løpe forbi og fra konkurrentene. Drav Mai vinner dette løpet uten galopp, men det var ikke til å unngå denne gangen heller dessverre.

Wesley H.Limburgia lekte så med konkurrentene i torsdagens 3.løp. Denne hesten er trolig det mest løfterike emnet på Bergen Travpark så langt dette året. Matcher man denne hesten på en fornuftig måte, så kan dette bli en av årets store seiers-sankere på norske travbaner. Maxwill C.N var det veldig gledelig å se at er på vei tilbake mot sitt beste. Her har eiere og trener Øyvind Austevoll vært veldig tålmodige og ingenting er bedre enn om man nå har funnet "feilen". Velviano K.løp for første gang på lenge kun i 1.spor og svarte på det med å bli nr.3. Tiool Jubb holder formen og ble 4. Cunningham ga seg etter 500 meter og man kan takke høyere makter for at hest og kusk beholdt roen når det ble tomt for luft og både Cunningham og Lars Tore Hauge måtte i bakken mens feltet kjørte videre. Hesten ble straks tatt hånd om  og mannskapet som håndterte situasjonen skal ha store plusser i boken for måten den ble løst på.

Montana F.H har vært et samtale-emne lenge. Først for hvor fantastisk hesten var i en periode sist høst, dernest for at enkelte mente at nå starter man gjerne vel tett med hesten og nå de siste ukene i forhold til at mange har ment at nå bør man ta en pause. Det er ikke vår oppgave å mene så mye om dette, men slik hesten har fremstått i sine siste starter, så er ikke det den samme Montana F.H som danset rundt travovalen i Oktober måned. Med en storfavoritt som heiste nødflagg i siste sving, så var det den dønn ærlige Golden Globe-datteren Nokien som tok en en fortjent seier. Santiago har godt av distanseløp i kroppen før "sprintsesongen" starter og ble nr.2 før Cafu Cafe sikret Wassberg-stallen alle trippelplasseringene i dette løpet.

Gilborken var tilbake i vinnersirkelen etter at både hest og kusk leverte varene. Tidlig i tet var i grunn spenningen over. Hovedutfordreren Lykkesiv misliker voltestart og havnet helt feil på det, gjorde et kruttsterkt løp til 3.plass etter det, men måtte se seg slått av en nytent Nøkle Pål som ikke har vært dårligere enn nr. 2 på månedsvis. Drageblæsen spurtet fint ute i banen og er spillbar neste gang.

Det viste seg å være særdeles ujevn kvalitet på dagens 6.løp. Duellantene om seieren, Tøffe Toft og Krøsus, holder nok bra klasse. En "utrent" Kremson likeså, men Fodnes Corrado likte vi ikke så godt denne gang. Det holdt dog til 4.plass og litt omtale.

Farse, parodi osv...man skal selvsagt være forsiktig med å ta for sterke ord i sin munn, og det er ikke til forkleinelse for de som var med, men som travløp sett i et underholdningsperspektiv, ja så må man kunne lefle litt med noen negative ord i forhold til det 7.løpet på Travparken torsdag. Vinneren vet vi at holder god nasjonal eliteklasse på sine beste dager og som arrangør så har man et ansvar om å gi også denne hesten et godt løpstilbud og skal det skje så må noen stille opp og ære være for at disse er tilstrekkelige mange nok til at det stort sett har blitt gjennomført løp for denne klassen. I mars måned så ønsker vi å teste om det å skrive ut eliteløp på en annen måte, kan få enda flere til å "melde opp". Uppercut Flevo trenger vi som en profilhest utover regionens grenser og Balder Exclusive og Rousseau Detain fikk da fine penger med hjem de også.

Solberg Spikern er en spennende hest å følge med på i løpene, det er ikke alltid at han tar i hele veien, men på en av Tore Håvardstun sine beste dager i sulkysetet, så svarte hesten helhjertet opp helt hjem og avviste stallmannskollega Svein Ove Wassberg til 2.plass med Kandidaten. Førlands Blesa fikk opp farten for sent og Odd Storetvedt ble nok tatt litt på sengen når Schutora kom farende. Når angrepet fra Elvekongen først ble satt inn så gikk det nok litt over stokk og stein og galoppen kom som brevet på posten.

Løpsdagen ble avsluttet med dramatikk for forhåndsfavoritten Max Stensbæk. I en trang situsajon der muligens Runday's Power slapp billig unna, måtte Lars Tore Hauge foreta en nødmanøver som resulterte i at beina til Max Stensbæk ble klippet og galopp og game over ble fasiten første gang ut. Viking Neyenrode er sterk som krutt og seilte inn til sikker seier for stallmann Morten Almeland Pedersen. Max Stensbæk kommer tilbake som en vinnerkandidat også neste gang og Explosive Nala har tjent fine penger etter ankomst Bergen. Hvem har vi glemt da ? Jo vi har glemt å berømme kretsen rundt Ghost Rider som ikke ser spøkelser på høylys dag og som turte å etteranmelde hesten i et løp som "mange " mente at strekhestene stod hardt inne i. Når skal enkelte forstå at hestene ikke kan lese ?